Ons gedrag onder de loep, ingezoomd

18-04-2023

We weten vaak wel wat goed voor ons is, maar we doen het simpelweg niet. Echte veranderingen draaien om het gedrag dus aan te passen en dit kost ons aandacht, energie en tijd. 

Wat kan je zelf doen om je gedrag aan te passen? Ga opzoek naar een nieuwe levensstijl die daadwerkelijk bij je past. Zoek goede alternatieven die effectief zijn ten opzichte van je oude gewoontes. Belangrijke veranderingen zijn er namelijk niet voor even, maar altijd!

- Vervang i.p.v. die uitgebreide lunch van bijvoorbeeld 30 minuten op werk naar 15 minuten eten, en 15 minuten een rondje lopen en een frisse neus halen.

- Vervang voordat je naar bed gaat uren op je telefoon of voor de tv zitten, naar een boek lezen, journalen of een ontspannende meditatie om de dag te sluiten. Je zult merken dat je met deze gezonde gewoontes sneller moe raakt, en productiever bent wanneer je voor de tv zult gaan hangen met al snel ongezonde snacks.


In welke fase zit je dan van gedragsverandering?

  • Fase 1: De overweging voor verandering
  • Fase 2: De overweging van de verandering
  • Fase 3: Voorbereiding van de verandering
  • Fase 4: De actie 
  • Fase 5: Het onderhoud en behouden van de verandering

Tot slot is het veranderen niet eens zo moeilijk, maar het behouden van is de kunst! Realiseer je dat je soms lange tijd je gedrag en resultaten moet blijven meten om je winst te behouden. Bedenk dat gedragsverandering volgens onderzoeken voor 95% van de mensen tussen de 66 en 254 dagen kan duren, en soms praten we zelfs over jaren.