Volkoren eten
In volkoren producten zitten veel vezels, vitaminen en mineralen. Dat komt doordat in volkoren producten de gehele graankorrel wordt gebruikt. Bij graanproducten (witbrood) wordt het vliesje van een graankorrel verwijderd, omdat dit makkelijker is voor de verwerking. Maar juist in het vliesje zitten belangrijke voedingsstoffen.
Op deze pagina vind je de lijst met volkoren producten die ik jou aanraad.
Let op de volgende punten:
- Kies altijd voor het product waarin het meeste % volkorenmeel zit en het minste suiker en verzadigd én onverzadigd vet.
- Vergelijk per soort product. Ga dus geen beschuit met een boterham vergelijken.
- Let ook op de vezels! Een product is vezelrijk vanaf 6 gram per 100 gram.
- Bekijk altijd het etiket én de ingrediëntenlijst bij het maken van een beslissing.
- De opties met peulvruchten of groenten heb ik (ook al zijn die niet volkoren) ook aan deze eetswitch toegevoegd.
Door deze switch krijg je meer vezels binnen. Vezels zijn de bezems voor je darmen. Dit ga je merken aan je stoelgang. Je darmen moeten even wennen aan je nieuwe eetpatroon, maar zullen je op termijn dankbaar zijn!
• Bij vezelrijk eten is het belangrijk voldoende water te drinken.
• Reageer je niet goed op volkoren tarwe? Wissel af met volkoren spelt(brood), havermeel, boekweitmeel en noodles. Bij serieuze (darm)klachten breng je altijd een bezoekje aan de huisarts.
Hieronder bevinden zich een aantal voorbeelden die kunnen worden gebruikt bij de switch naar volkoren producten.